Spara pengar inför framtiden

spara pengarIdag är det viktigare än någonsin att påbörja ett strukturerat sparande. Många i Sverige lever sina liv på lånade pengar och saknar i regel ett genomtänkt sparande. Det är helt ok att ha lån till hus och bil med mera, men att låna till så gott som allt i hushållet är inte en sund ekonomisk livsstil. Så länge man har en inkomst borde det vara självklart för alla att lägga unden en del av inkomsten för framtida utgifter. På så sätt behöver man inte ta den nya tvättmaskinen på avbetalning utan kan lösa den kontant i affären. Genom att ha en alltför generös attityd till lån är det lätt att fastna i en lånefälla där man snart upptäcker att räntor och avgifter äter upp ens förmåga att spara.

Vi kan ta ett exempel på ett sunt sparande för en familj med två vuxna. Den gemensamma inkomsten efter skatt är 40 000 kr. Utan att ens titta på utgifterna bör denna familj kunna spara undan 6 000 kr per månad. Anledningen till att utgifterna inte har någon betydelse är att man ska anpassa dem till sin ekonomiska situation. Kan man inte spara 15 % av sin gemensamma inkomst har man för mycket utgifter och måste skära ner på dessa.

De pengar man sparar kan av vissa ses som en kostnad i det tillfälle de flyttas från lönekonto till sparkonto eller fond. Detta kortsiktiga tänk måste du komma ifrån. Själva tanken med sparande är att ge trygghet inför oväntade inkomstbortfall eller utgiftsökningar. Det kan handla om att att bilen går sönder och måste repareras, eller att en löntagare i familjen blir tvungen att gå ner i arbetstid. Har man då ett sparande sedan några år tillbaka ska inte detta vara något problem eftersom man kan överleva en tillfällig kris genom att använda en del av sparkapitalet.

Det är dessutom skillnad mellan trygghetsskapande sparande och sparande till semesterresan. Ditt sparkapital ska inte försvinna varje sommar för att du anser att det är en mänsklig rättighet att tillbringa tre semesterveckor på en grekisk ö. I så fall har du inget sparande som kommer skänka dig trygghet i framtiden. Semestersparande får ske parallellt med det trygghetsskapande sparandet. Antingen ökar du sparandet till 20-25 % av inkomsten, eller så delar du upp de 15 procenten så att 5 % är avsett för semesterresa medan de resterande 10 procenten inte får röras.

Hoppas detta förändrat din syn på sparande. Jag använde ett ganska hårt språk medvetet för att få er läsare att inse vikten av ett sparande. De flesta har råd att spara ganska mycket av sin inkomst, det handlar bara om att prioritera bort vardagslyxen och ta kontroll över sin ekonomi.