Snart är det dags för deklaration

InkomstdeklarationDet nya året är nästan en månad gammalt och det börjar vankas deklarationstider. Den gamla tiden är förbi då människor köade utanför landets skattekontor för att lämna in deklarationsblanketterna på sista inlämningsdagen. Istället slår antalet elektroniska deklarationer rekord för varje år som går. Genom att deklarera över nätet och lämna in den i god tid kan du få den behandlad redan innan midsommar. Om du har pengar att få tillbaka på skatten innebär det en välkommet tillskott i semesterkassan för de flesta. Att deklarera på nätet är dessutom mycket bekvämare än att sitta med pappersblanketterna. Skriver du fel på nätet är det bara att trycka på backspace, medan du i pappersblanketterna får leta reda på en flaska tipex som förhoppningsvis inte stelnat.

Om du är företagare får du däremot vänta till i december innan du eventuellt får tillbaka dina pengar. Det kanske inte gör så mycket eftersom det inte var länge sedan du fick förra årets skatteåterbäring.

Varför får man tillbaka på skatten?

Det är egentligen ganska enkelt. Du har under det föregående året betalat för mycket i skatt, vilket gör att du har rätt att få tillbaka de pengar du betalat för mycket.

Det som påverkar om du får tillbaka på skatten är t.ex. räntekostnader och löneutbetalningar. Om du jämkar din inkomst betyder det att du talar i förväg talar om för Skatteverket hur mycket du tjänar. Det kan t.ex. vara så att du bara jobbar 6 månader under året, men beskattas som heltidsarbetande. Då får du tillbaka den skatt du betalat för mycket. Om du har lån får du göra avdrag på 30% av räntekostnaden. Om du har en räntekostnad på 36 000 kr under deklarationsåret får du göra avdrag för 10 800 kr. Det betyder att du får tillbaka denna summa året därpå.

Om du sålt aktier till vinst ska vinsten beskattas. Detta gör att den summa du eventuellt ska få tillbaka minskas med det belopp du ska betala i reavinstskatt. Du kan t.ex. få tillbaka 10 800 för räntekostnader, men tvingas betala ytterligare 4 000 kr i reavinst. Då kvittas dessa och 6 800 kr återstår att få tillbaka. Har du både sålt aktier till vinst och förlust kvittas även dessa mot varandra. Om vinst och förlust är ika stora tar de ut varandra och du skattar inget alls.

Lycka till med din deklaration och hoppas du slipper kvarskatt detta år. Kvarskatt kallas det när du betalat för lite i skatt och måste betala in mer pengar på ditt skattekonto. Det är ju trevligare att få tillbaka pengar på skatten.