Sätt press på din bank

Sätt press på din bank och pruta på räntanDen senaste tiden har det rapporterats om att de svenska storbankerna gör miljardvinster. Detta beror främst på att det så kallade räntegapet, skillnaden mellan in- och utlåningsränta, är rekordstort. Bankerna lånar pengar gratis av så gott som alla svenska löntagare eftersom det på vanliga allkonton är 0 % ränta. Dessa medel är i och för sig inte bundna så banken kan inte göra hur de vill med tillgångarna på folks lönekonton. Däremot är även räntan på de flesta sparkontona skrattretande låg. Även på dessa tjänar bankerna bra med pengar på räntegapet.

Sitter du med ett stort sparkapital, säg över 50 000 kr, på ett sparkonto hos någon av de fyra storbankerna. Då är det läge att börja flirta lite med banken. Om du inte behöver pengarna kan du lämna garanti för att dina sparpengar kommer finnas i bankens förvar under lång tid framöver. Kräv då att få högre ränta på dina pengar.

Om du har stora lån hos din bank är det också läge att pruta på räntan. Eftersom bankerna har så stort räntegap finns det gott om utrymme att pruta på utan att banken gör en dålig affär. Var inte rädd för att hota med att byta bank, och om de inte köper ditt hot så gör du slag i saken. Det är inte särskilt besvärligt att byta bank. Välj någon annan bank, gå dit och förklara hur mycket besparingar eller lån du har och vad du får för ränta av din nuvarande bank. Be den nya banken matcha din nuvarande banks räntesatser för att vinna över dig som kund. Detta kan du göra med flera banker samtidigt för att sedan välja den som lagt fram det bästa budet.

Anledningen till att många svenskar är sin bank trogen, trots vetskapen om att man får dåligt betalt för sin lojalitet, tror jag beror på vår bristande prutkultur. Vi är inte bekväma i prutsituationer eftersom vi kan framstå som snåla, giriga eller besvärliga. Vänd på steken och börja se din bank som girig och besvärlig istället. Börja pruta på dina räntor helt enkelt.