Sänk dina lånekostnader

Alla som har stora lån på till exempel en bil eller bostad drar nog en ganska djup suck varje månad när fakturorna ska betalas. Aviseringen från banken innehåller räntekostnader och eventuella administrativa avgifter, samt en amortering som brukar hamna i skuggan av de tidigare. Personligen har jag 600 000 kr i lån och då betalar jag ungefär 1 600 kr i ränta varje månad. Därutöver amorterar jag 1 000 kr. Det känns ju sådär att amorteringen är lägre än vad lånet kostar varje månad. Mitt mål är att få upp amorteringen tll det dubbla – nämligen 2 000 kr per månad.

Bank

Förhandla med banken

Det finns ändå saker man kan göra för att sänka sina lånekostnader. Det första du kan göra är att kontakta din nuvarande bank lagon till nästa gång du ska binda om räntan. Boka in en tid med din banktjänsteman och hör efter om du inte skulle kunna få en lägre ränta under nästkommande period med bunden ränta. För att vara väl förberedd bör du kolla upp andra bankers ränta för lån med samma bindningstid. Då har du något konkret att motivera din räntesänkning med.

Strunta i bunden ränta

Ett annat alternativ är att strunta i att binda räntan. Det finns såklart en risk att räntan ökar under den period du annars skulle ha bunden ränta. Å andra sidan så kommer du någon gång få binda om räntan och då till en högre räntesats om den högre räntan blir bestående. Det har faktiskt visat sig många gånger att personer som binder räntan förlorar på det. När banken låter dig som kund binda räntan lägger de sig på en högre nivå än den aktuella räntan. Det gör de för att ta höjd för en eventuell räntehöjning som skulle göra att de förlorar mer på dig som lågräntebetalare.

Byt bank

Om din bank vägrar sänka räntan kan det vara läge att byta till en annan bank. Om du inte har varit kund särskilt länge hos den nuvarande banken kan du kanske inte räkna med att få sänkt ränta. Har du däremot varit kund hos den nästan hela livet borde de kunna ge dig en bonus för att du varit trogen kund. Det är i alla fall värt att använda som förhandlingsargument.

Undersök noga och jämför flera banker. Om du ska flytta alla dina banktjänster till en ny bank måste du kontrollera att den nya banken erbjuder även dessa. Det är också fullt möjligt att enbart flytta exempelvis huslånet till en ny bank. Däremot har du bättre förhandlingsläge med den nya banken om du samtidigt flyttar över ditt sparande till dem. En bank som tar över en kund från en konkurrent blir extra glad om kunden flyttar över så mycket som möjligt. Använd därför det som argument för att få en lägre ränta.

Att byta bank behöver inte vara så svårt och krågligt som det kan låta. Det svåraste steget är att komma till skott. Nästa gång du knyter näven i fickan över höga bankavgifter tycker jag du ska göra slag i saken och se över alternativen till din nuvarande bank.