Ny båt till sommaren?

Lockar havet? Oavsett om du har en dröm om att någon gång få åka hela Göta Kanal från Sjötorp vid Vänerns östra strand ända ner till Söderköping eller om du vill segla med en 42 fot segelbåt längst Sveriges vidsträckta kust så är det för dem allra flesta nödvändigt med ett båtlån för att kunna förverkliga den drömmen. För många blir även båten en trygg investering som inte förlorar sitt värde i samma utsträckning som en bil. Vid en högkonjunktur så kan till och med båten säljas för ett högre belopp än den en gång inköptes för.

Vad krävs för att få ta båtlån

En stor båt med övernattningsmöjligheter är en ganska omfattande investering.  Priserna på många av dagens båtmärken startar vid en miljon – alltså en lika stor investering som om du skulle köpa en exklusivare villa. Med så stora belopp ställer bankerna höga krav det finns även mindre kreditinstitut som har specialiserat sig på båtkunder.

Jämfört med ett husköp så finns det inga pantbrev för ett båtlån. Det är båtens eget marknadsvärde som utgör grunden för båtlånets säkerhet. För att enklast få igenom en båtlåneansökan är det enklast att gå genom en auktoriserad båthandlare. De flesta bankerna kräver även att dyrare båtar köps via en auktoriserad båthandlare främst för att få en försäkring om att båtens marknadsvärde är korrekt utvärderat.

Standardkraven för att få ett båtlån är de samma som för andra större lån. Låntagaren ska ha åldern inne, ha egen inkomst och sakna betalningsanmärkningar. Det är även möjligt att få ett båtlån trots eventuella tidigare betalningsanmärkningar. Men det resulterar även i något högre ränta, sämre amorteringsmöjligheter samt högre krav på fler borgenärer.

Om man är intresserad av att köpa en mindre båt upp till 200.000 kr så finns det många aktörer som är villiga att ge båtlån. Dock är inte räntorna för lånet brukar inte vara lika förmånliga som för en dyrare båt. Men kraven som ställs för att beviljas ett båtlån i den här klassen brukar vara enkla att uppfylla vilket är en förmån.

Ett gott råd inför båtköpet är att ansöka om ett lånelöfte för båtlånet redan innan man börjar besöka auktoriserade båthandlare främst för att redan från början vara säker på att man har råd med investeringen. Många båthandlare kan även hjälpa till med att genomföra en låneansökan. Precis som de flesta lån måste man erlägga en egen köpeskilling i form av en egen kontantinsats eller båtinbyte som motsvarar omkring 20 procent av båtlånet.