Mina tankar kring bolån och belåning

bolån

Att låna till lägenhet eller villa är idag lika naturligt som att äta en god kötträtt på fredagarna. Bostadslån har i och för sig alltid varit nödvändiga för de flesta eftersom få har ekonomisk kapacitet att skaka fram 1-3 miljoner kronor för en lägenhet eller ett hus.

När du lånar till bostad är hypotekslån den vanligaste typen av lån. Det innebär att du använder bostaden som säkerhet för lånet vilket gör att räntan blir lägre eftersom bankens risk minskar. Du kan idag låna upp till 85 % av bostadens värde som hypotekslån. Resten måste betalas kontant eller täckas med ett topplån (blancolån). Blancolån saknar säkerhet vilket gör att räntan blir ganska mycket högre.

Om du har ett topplån bör prio ett vara att snabbt amortera av det för att få ner dina räntekostnader. När det väl är avbetalat kan du dra ner på amorteringstakten – även om det är bra att fortsättningsvis göra stora amorteringar. Lån ska ses som just lån – och dessa ska återbetalas. Det är också bra att skapa ett utrymme mellan lån och bostadens värde. Om du efter några år har hunnit amortera av några hundra tusen är du mindre känslig för prisfall på bostadsmarknaden. Det är ju även så att amorteringar inte är en kostnad, utan snarare ska ses som ett sparande. De pengar du amorterar av på lånet med är ju pengar som du får behålla när bostaden säljs.

Det är inte fel att ta lån, men alla bör ha som målsättning att vara skuldfria och samtidigt ha bostaden kvar innan de fyller 50 år.