Lånjämförelsesajten Creddit hackad

Webbplatsen Creddit som recenserar och jämför olika långivare blev för en tid sedan hackad av kineser i syfte att marknadsföra produkter för den japanska och kinesiska marknaden. Detta kan man se genom att både kinesiska och japanska ord har använts i ankartexter i länkar till Creddit.

Kinesisk hackare
Kinesen på bilden har inget med det aktuella ärendet att göra.

Det hela började som sagt med en hackerattack där ett 20-tal produktsidor lades upp på Creddit. Kort därefter använde hackarna et stort nätverk av andra hackade sajter för att skapa länkar till de nya sidorna på Creddit.

Totalt skapade hackarna 646 000 länkar från 1100 domännamn. Till följd av denna attack har Creddit sjunkit i Googles sökresultat för relevanta sökord. Olagliga dataintrång som detta blir allt vanligare eftersom det finns stora pengar att tjäna på bra Google-ranking. Det är ofta anledningen till att hackare genomför dessa dataintrång. En annan anledning till att skapa många värdelösa länkar till en webbplats är att trigga Googles filter och få bort en konkurent från ett sökresultat där man själv är intresserad av att ranka högt. När det handlar om negativ SEO är det ovanligt att begå dataintrång på den webbplats man vill ha bort, däremot används ofta hackade webbplatser för att skapa skräplänkar.