Lånemöjligheter vad gäller billån

Om man är i färd med att köpa en ny bil kan det finnas en anledning att redan innan man bestämmer sig för vilket bilmärke man vill köpa, titta på de betalningsvillkor som gäller.

I princip kan man säga att det finns två sorters lånemöjligheter.

Den ena möjligheten är att man talar med sin normala kreditgivare; där man har sitt bolån till exempel och frågar om möjligheterna att få ett billån. Är man då en bra och pålitlig kund finns det i regel goda möjligheter att låna om man ställer bilen som säkerhet för lånet. I de flesta fall finns ett krav på en kontantinsats på 20 %. Har man inte en inbytesbil som har motsvarande värde kanske man kan få ett blancolån till återstoden; men det är mer osäkert och kostar mer än huvudlånet.

Den andra möjligheten är att man talar med märkeshandlaren direkt. De flesta större återförsäljarna av nya bilar erbjuder idag relativt förmånliga villkor vid köp av deras bilmärken. Räntor och återbetalningstid skiljer sig ofta inte så mycket men däremot kan man få vissa förmåner vid teckning av försäkring, service, däck, drivmedel o.s.v. som kan göra det erbjudandet något förmånligare än vad man kan få av en mer neutral långivare.

I båda fallen gäller att man lämnar bilen som säkerhet för lånet. Det innebär att man som ägare förbinder sig att sköta bilen och att hålla den försäkrad. I annat fall har långivaren rätt att säga upp lånet i förtid och få bilen såld för att täcka deras återstående fordran.