Jämföra privatlån

När man ska ansöka om ett privatlån kan det vara bra att kolla runt och jämföra olika långivare som sysslar med just privatlån, t.ex. på Wasabi.nu. En bra idé kan nämligen vara att jämföra räntorna mellan de olika långivarna innan man skaffar ett lån då räntorna kan variera rätt så ordentligt mellan dem. Något som är väldigt bra att tänka på och gärna ta efter är att istället för att skicka massa låneansökningar till flera olika långivare, vilket kan vara rätt negativt då man i det fallet får flera ansökningar hos UC, bör man skicka en ansökan till en så kallad lånförmedlare. Lånförmedlaren skickar sedan vidare din ansökan till de långivare som de själva samarbetar med och långivarna svarar då ifall de vill låna ut samt till vilket pris i så fall. Det finns flera fördelar med detta, så som att man till exempel då får reda på exakt vad det kostar hos de olika långivarna. Då räntorna brukar sättas individuellt är detta bra att veta och det blir då väldigt enkelt att välja den långivare som är billigast.

En annan fördel är att det endast blir en ansökan hos UC vilket gör att man inte samlar på sig massa där i onödan. Ytterligare en fördel med att använda sig av en lånförmedlare är att kostnaden för det är 0 kronor. Lånförmedlaren får istället in sina pengar genom att förmedla lånen till de olika långivarna. De betalar alltså till lånförmedlaren. Ett väldigt vanligt användningsområde för just privatlån är att samla ihop flera mindre dyra lån till ett större med (oftast) lägre ränta. Tanken är att det, om man har flera mindre lån, blir billigare i längden med ett större lån. För de mindre lånen tenderar nämligen räntorna att vara väldigt höga och därför kan ett större lån bli mer ekonomiskt fördelaktigt. Det är dessutom mycket smidigare att enbart betala till en långivare istället för till flera olika.

Att samla lån på det här sättet är främst aktuellt hos de långivare där man kan låna de stora privatlånen. När en ansökan ska skickas in finns det oftast ett fält där man ska fylla i att det är just för detta som pengarna ska gå till. Den nya långivaren kommer sedan att hjälpa till att lösa de tidigare lånen. Ett bra grundläggande tips är att inte låna mer pengar än nödvändigt, det vill säga inga extra pengar utan endast låna det som behövs för att kunna lösa de lån som redan existerar. Genom att ta ett större samlingslån ges man möjligheten att spara in mycket pengar varje månad, istället för att ha flera smålån med höga räntor. Det kan sannolikt röra sig om flera tusentals kronor i månaden. Pengar som istället kan användas till betydligt roligare och bättre saker. Det gäller alltså att verkligen tänka efter innan man belånar sig upp över öronen. Det brukar tyvärr aldrig leda till något annat än stress, oro och dålig ekonomi. Och detta för något som man kanske njöt av eller kände glädje av under endast en kort stund. Verkligheten kommer snabbt ikapp.