Få ut lite mer av dina gamla vinterdäck

Slitna vinterdäckFör det mesta är det ju bra att spara pengar. Det finns dock gånger då man kan komma på sig att vara lite dumsnål och det är inlägget kanske angränsar till en viss dumsnålhet. Om du har flera bilar, t.ex. en nyare och en äldre bil. Den äldre bilen kanske fungerar som extrabil eller nödbil och inte används så ofta.

Behöver du nya vinterdäck? Kolla in denna sajt

När du köper nya vinterdäck till din nyare bil kan det vara värt att spara de gamla. Dessa kan nämligen användas som sommardäck eller åretruntdäck på din äldre bil. En förutsättning är såklart att fäljarna har samma storlek på de båda bilarna. Om du har ett par gamla vinterdäck måste du också dra ut alla dubbar från det för att få köra med det under sommarhalvåret. Annars är det fullt tillåtet att köra med odubbade vinterdäck året runt. Det fina med det här är att när ett vinterdäck blir för slitet för vinterväglag, är det ofta fullt användbart när det inte råder vinterväglag. Du kan med andra ord få ut dubbelt så mycket av dina däck på det här sättet. Först kör du slut på deras vinteregenskaper, sedan fortsätter du att slita ner det till dess att det inte uppfyller kraven för sommardäck. Om du räknar med att ett vinterdäck räcker i 3 år, så kan det fortsätta tjäna som sommardäck i ytterligare 3-5 år beroende på körstil och hur noga du är med rätt lufttryck.

Tänk på att om du väljer att använda gamla vinterdäck som sommardäck så kan bilens väghållning påverkas negativt. Var medveten om detta och kör lite extra försiktigt.