Få din ekonomi att gå ihop

Om du lever med knappa resurser är det än viktigare att dra åt svångremmen så mycket det går. Det kan verka som att lite pengar kan sparas genom att överväga sina inköp och dra ner på den så kalla de vardagslyxen. Så kanske det är och de små besparingarna kanske inte räcker för vissa. Då måste man ven se över sina fasta utgifter.

Det ekonomiska pussletDen enskilt största kostnaden för många är bostaden. Det kan handla om flera kostnader för villaägaren eller en hyreskostnade för den som bor i lägenhet. Om dina marginaler är väldigt små är det troligt att du hyr din lägenhet. Även om bostaden är ens trygga borg kan det vara nödvändigt att se över möjligheten att flytta till en billigare lägenhet. Det kan innebära att du får lite längre pendingstid till jobb. Det kan också betyda att dina barn får dela rum. Men om det gör att din ekonomi förbättras kan det vara helt nödvändigt för att komma på fötter.

Det kan kännas svårt att tvånga barnen byta skola. Men det svåraste kanske är känslan av att inte kunna försörja sin familj. Syftet med bostadsbytet är ju tvärt om att bättre kunna försörja familjen. Det är ett sätt att ta tag i situationen.

Om du ska byta bostad är det dock viktigt att räkna på andra kostnader som kan uppkomma som en direkt följd av bostadsbytet. Det kan t.ex. handla om att du behöver köpa månadskort av kollektivtrafiken istället för att kunna promenera eller cykla till jobbet. Då måste besparingen med bostadsbytet vara klart mer än kostnaden för kollektivtrafik.

Ovanstående exempel med bostadsbyte är ett extremt exempel, men ofta det som minskar utgifterna mest. En mindre åtgärd kan vara att göra sig av med bilen. Att resa kollektivt tar ofta mycket längre tid, men är i gengäld betydligt billigare än att äga, underhålla och tanka en bil.

Gör en så exakt budget du kan över hushållets inkomster och utgifter. Försök bryt ner alla kostnader så mycket som möjlig så att du till och med ser vad ni lägger ut på schampo varje månad. Bland dessa siffror och belopp bör du kunna hitta utgifter som kan undvikas. Kanske får dina barn godis var och varannan dag? I så fall kan det vara ett område att spara pengar på, samtidigt som barnen får en nyttigare uppväxt. Men räkna med gnäll!

Innan du gör bryter ner dina kostnader i detaljnivå kan det vara bra att börja med lite större utgiftskategorier.

Utgifter per månad

Hyra bostad: 4 600 kr
Mat & hushållsartiklar: 3 500 kr
Fack och försäkring: 900 kr
El och lägenhetsunderhåll: 700 kr
Bil:  2 000 kr
TOTALT: 11 700 kr

Trots att detta är ett påhittat exempel ser du att kostnaderna snabbt traskar iväg. Börja med att bena upp utgifterna – för att sedan bryta ner dem i detaljnivå. Spara alla kvitton och skriv upp alla inköp under en månad för att få så bra underlag som möjligt. Det är lätt att ljuga och försköna situationen för en själv.