Detta bör du tänka på när du ska låna pengar snabbt

Snabblån för att låna pengar snabbtAtt låna pengar är ibland en nödvändighet för att kunna köpa olika saker som behövs till hushållet eller familjen. Hus och bil är nästintill självklarheter att låna till eftersom det är dyra affärer där man ofta behöver sprida kostnaden över många år. I sådana fall lånar man pengar för att få direkt tillgång till huset eller bilen istället för att spara undan pengar under lång tid. Hus- och billån är acceptabla lån så länge man har en ekonomi som klarar av de kostnader som uppkommer i samband med lån.

Andra vanliga typer av lån är så kallade snabblån eller privatlån som i grunden är blancolån. Blancolån är lån där du inte lägger in något som säkerhet för det lånade kapitalet. Blancolån gör att du kan låna pengar snabbt, men å andra sidan får du betala ett högre pris för ditt lån. Avsaknaden av säkerhet gör att banken måste kompensera sin risk med högre räntor och avgifter.

Det man bör tänka på när man tecknar ett snabblån eller blancolån är att ha utrymme i sin ekonomi för att klara de kostnader som uppkommer i samband med avbetalningen. Det kan handla om att man måste vara beredd att betala av hela skulden på 3-5000 kr nästkommande månad. Utöver det tar banken en ränta/avgift på 500-1000 kr. Om du inte kan återbetala ditt lån inom bestämd tid drabbas du också av förseningsavgifter och extra ränta. Om du dröjer väldigt länge med att betala tillbaka de lånade pengarna kan ett snabblån bli väldigt kostsamt. Därför bör du ha full koll på lånevillkoren samt hur din ekonomi kommer se ut de närmaste månaderna. Låna inte om du är osäker på vad din lön kommer bli framöver. Låna inte om du har riktigt tight ekonomi och att en återbetalning plus avgift skulle göra att du inte har råd att betala dina fasta utgifter.

Att ta ett snabblån är helt ok – så länge du har koll på villkoren och inte lånar till lyxkonsumtion du egentligen inte har råd med.