Avbetalningsköp när pengarna tryter

Ibland räcker pengarna inte alltid till. Man kanske har för avsikt att köpa en ny TV eller liknande men saknar likvida medel. Det kan anses som lyxkonsumtion och leda till den välbekanta lyxfällan som innebär skulder omöjliga att betala. Men det behöver inte alltid vara så – ibland så finns det gott om medel på banken men man vill ändå inte betala stora summor kontant. En del utnyttjar även en snabb kredit då det finns vetskap om att det exempelvis kommer in tillräckligt med pengar månaden därpå. Avbetalningsköp är lite att jämföra med blancolån av sms-lånemodell eftersom de låter dig låna pengar omgående.

Ett avbetalningsköp kan med andra ord vara någonting som man helst bör undvika under vissa omständigheter. Dock, under andra så kan det vara väl befogat. Vid minsta osäkerhet kring avbetalningsköp – eller snarare sin ekonomi – så är det säkrast att avstår.

AvbetalningsköpI övrigt fungerar ett avbetalningsköp på så sätt att man lägger upp flera delbetalningar. Vanliga tider för avbetalning av exempelvis elektronikvaror är 6 månader, 12 månader eller 24 månader. Avgifter som tillkommer brukar vara en uppläggningsavgift samt räntekostnader. Det finns räntefria alternativ som vissa försäljare erbjuder vid exempelvis kampanjer och liknande. Somliga erbjuder även att man kan välja sin avbetalningstid, men väljer man ett kortare alternativ så kan man undgå räntan. Men skulle du exempelvis köpa en ny bil på avbetalning så är det troligt att man inte undgår räntekostnader.

Vidare går det till på så sätt att man exempelvis faktureras månadsvis på delbeloppet. Men det brukar också finnas ett alternativ att betala hela beloppet på en gång för den som önskar.

Som sagt, ett avbetalningsköp passar dessvärre inte alla, men för de med ordnad ekonomi så kan det tvärtom vara ett mycket bra alternativ. Men det är också så att i de flesta fallen så genomförs en sedvanlig kreditprövning för att kunna avgöra om ekonomin är god eller inte. Har man exempelvis betalningsanmärkningar så blir det svårare att få ett avbetalningsköp beviljat.