Att använda en hjärtstartare

hjärtstartareI detta inlägg gör jag ett avsteg från ekonomi och lån och tänkte skiva on något väldigt viktigt. Det handlar om liv som kan räddas.

Hjärtstopp är vanligt och varje år drabbas omkring 10 000 människor i Sverige utav detta. Tyvärr så överlever inte alla. Endast omkring 500 utav alla dessa människor lyckas behålla livet. Med hjälp av att fler personer lär sig HLR (hjärt-lungräddning) och att fler hjärtstartare placeras ut i exempelvis matbutiker och på arbetsplatserna så kommer fler människor kunna få chansen att överleva ett hjärtstopp.

När någon drabbas utav hjärtstopp så ska du genast ringa till 112 och där efter utföra HLR på den drabbade personen. Be någon att hämta en hjärtstartare och använd denna på den drabbade personen. Gör du detta på under 180 sekunder så ökar chanserna att den drabbade ska överleva.

Att använda en hjärtstartare är inte svårt. När du startar den så berättar den för dig med en klar röst exakt hur det är du ska göra. Du behöver inte oror dig över att göra fel. Skulle någonting sitta fel eller om det visar sig att den drabbade egentligen inte behöver hjärtstartaren så märker hjärtstartaren detta själv. Det är viktigt att du försöker hålla dig lugn och litar på att hjärtstartaren hjälper den drabbade på bästa sätt.

Det finns många HLR instruktörer i Sverige som du kan utbildad dig hos. Det finns även online utbildningar där du kan utbilda dig och läsa om HLR. Det appar som man kan ladda ner där det finns instruktioner för hur man utför HLR. Genom att vara vaksam på omgivningen kommer förhoppningsvis fler personer lyckas överleva ett hjärtstopp.