Vad kostar en bilsemester i Europa?

bilsemester i europaPå frågan vad en bilsemester i Europa kostar finns inget exakt svar såklart. Det kostar olika mycket beroende på hur långt du ska och hur du vill bo. När jag och min sambo åkte till Italien i somras slutade kostnaden på omkring 25 000 kr. Då var vi borta i 13 nätter och hade flera resmål inplanerade. På vägen till Italien övernattade vi i Buchholz in der Nordheide söder om Hamburg, i Lindau vid Bodensjön och i Uttendorf i Österrike. Vi hade klarat oss med två övernattningar men ville se några fler ställen på vägen dit. I Italien bodde vi i Bibione strax öster om Venedig. Där stannade vi i fem nätter och fick tid för utflykter till både Trieste och Venedig. På hemvägen vek vi av västerut mot Moseldalen i västra Tyskland. Där bodde vi i den mysiga lilla staden Cochem som ligger precis utmed floden Mosel. I Cochem stannade vi i två nätter innan det var dags att bege sig norrut mot Lübeck. Lübeck är en fin och populär turiststad, men för oss blev det bara en ren övernattning innan vi fortsatte hem dagen därpå.

Räkna ut var din bilsemester kommer kosta

Det är svårt att ge några generella kostnadsexempel på vad en genomsnittlig bilsemester kommer kosta. Jag tänkte ändå gå igenom några verktyg och sätt man kan använda för att räkna ut ganska exakt vad själva resan kommer kosta. De fasta kostnaderna så att säga.

Bensin/diesel

När jag räknar ut hur mycket bränslet kommer kosta använder jag Google Maps. I deras vägbekrivningsfunktion matar jag in den planerade färdvägen med alla stopp och övernattningar. Då får jag fram hur lång den aktuella sträckan blir och kan räkna på bilens snittförbrukning och ett ungefärligt bensin- eller dieselpris.

Exempel

  • 400 mil × 0,6 liter/mil = 240 liter bränsle kommer gå åt.
  • 240 liter × 15 kr/liter = 3 600 kr

Hotell/övernattningar

Här kan du får väldigt bra koll genom att boka hotell över internet. Då ser du direkt var olika hotell kostar och kan boka upp hela semestern innan ni åker. Att ha en helt färdigbokad semester gör det dock svårt att göra spontana avstickare eller förändringar i resvägen.

Broar och färjor

När du ska lämna Sverige måste du betala för dig på något sätt. Eftersom vi måste komma över Östersjön eller Öresund på något sätt betyder det att vi måste öppna upp plånboken och betala för oss. Det går både färjor direkt till Tyskland, eller så kan du välja att åka genom Danmark. Vilket alternativ som passar bäst beror på var i Sverige du bor. Om du bor i höjd med Uppsala kan nattfärjan från Trelleborg passa bra eftersom det även blir ett bra som första övernattning. De färjor som går direkt till Tyskland kostar ganska mycket mer, men kan som sagt vara lönsamma om man behöver klämma in en övernattning.

Kör du genom Danmark kan du antingen ta färjorna Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden eller välja Öresundsbron och färjan Rödby-Puttgarden. Det går även bra att helt skippa färjorna och köra Öresundsbron och Stora bältbron. Det finns många möjliga kombinationer för dessa överfarter. Ska du rakt söderut i Tyskland blir det ca 15 mil längre väg att köra Stora Bältbron och genom Jylland mot Tyskland. Å andra sidan är det betydligt billigare att enbart köra broarna än att åka färjan.

Färja Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden kostar ca 1 900 kr.

Öresundsbron kostar 375 kr medan Stora Bältbron kostar ca 260 SEK (230 DKK)

Måltider

Jag brukar även räkna ut en cirkakostnad för mat under resan. Eftersom man måste äta blir det en fast kostnad. Under semestern blir det mycket restaurangmat vilket gör att matkostnaden kan dra iväg en del. Jag brukar räkna med en matkostnad på 500 kr per dag och person.